Hvordan er det nu lige med de der forældrelejligheder?

Artikel-1---Hvordan-er-det-nu-lige-med-de-der-forældrelejligheder.jpg

Sommerferien nærmer sig, så det gør studiestarten lige pludselig også. Det kan være en stor udfordring for de nye studerende at finde et sted at bo i universitetsbyerne. Derfor vælger mange forældre at købe en lejlighed med henblik på at leje den ud til deres barn. Der er dog nogle regler på området, som man bør være opmærksom på.

Huslejen skal først og fremmest sættes til markedslejen, og udlejer skal beskattes heraf. Hvis et selskab udlejer til hovedaktionærens børn, bør huslejen fastsættes til mindst den værdi, som hovedaktionæren skal beskattes af ved fri bolig. Hvis ikke beskattes hovedaktionæren endvidere af forskellen mellem den beregnede værdi og den betalte leje.

Hvis der er uopsigelig ret til hel eller delvis fribolig, skal der ske beskatning af den løbende lejefordel hos lejer. Hvis lejligheden har været stillet til rådighed ”indtil videre” for nærtstående er fordelen at betragte som en gave, hvorfor der skal betales gaveafgift, hvis det gaveafgiftsfrie grundbeløb overskrides.

Forældrene kan fratrække det skattemæssige underskud i den personlige indkomst. Renter kan trækkes fra i virksomhedens overskud (den personlige indkomst) ved anvendelse af virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen. Alle udgifter i forbindelse med driften af lejligheden (ekskl. el, vand og varme og evt. afdrag på lån, der indgår i ejerforeningens fællesudgifter) kan fratrækkes.

Hvis lejligheden sælges til barnet, skal salget som hovedregel ske til handels-værdien. +/- 15% af ejendomsværdien accepteres normalt, men ikke hvis lejligheden er vurderet som ”ikke fri” – så skal lejligheden sælges til markedsprisen. +/- 15% af ejendomsværdien gælder ikke, hvis det er et selskab, der sælger lejligheden. Avancen fra salget skal beskattes hos sælger – altså forældrene.

Spørg eventuelt din revisor til råds, hvis du overvejer at købe en lejlighed med henblik på at leje den ud til dit barn.

 

Kilde: Foreningen Danske Revisorer -  www.fdr.dk
Dronning Olgas Vej 43A - 2000 Frederiksberg - CVR 36464852