Sommerhusudlejning

Artikel_7_-_Sommerhusudlejning.jpg

Sommerhusudlejning – opgørelsesmetode 1 eller 2?

Mange danskere ejer et sommerhus, som de lejer ud en del af året. I denne forbindelse skal der laves en opgørelse over indtægter, så beskatningen kan beregnes. Denne opgørelse kan udarbejdes efter to metoder, som kort vil blive gennemgået her.

Metode 1 – Regnskabsmetoden

Ved denne metode opgøres indtægterne og udgifterne. Indtægterne er lejeindtægterne. Udgifterne består i vedligeholdelse af indbo og inventar, afskrivninger, ejendomsskatter og -afgifter (som fradrages forholdsmæssigt efter lejeperiodens længde) og direkte udgifter ved udlejning (f.eks. annoncering, udlejningsbureau m.v., som kan fratrækkes fuldt ud).

Ejendomsværdiskatten nedsættes forholdsmæssigt, hvilket sker ved at indberette de perioder, sommerhuset har været udlejet, i forbindelse med indberetningen af indkomstårets selvangivelse. Det vil sige, at der ikke vil blive opkrævet ejendomsværdiskat for denne periode.

Metode 2 – 40 %-regel

Ved denne metode opgøres den skattepligtige indkomst i forbindelse med udlejningen som bruttolejeindtægten reduceret med et bundfradrag på 10.500 kr. (10.700 kr. for 2017) og yderligere nedsat med 40 % af det resterende beløb. Hvis indberetning af lejeindtægter sker via udlejningsbureau, er bundfradraget det beløb, der indberettes – dog maks. 21.000 kroner (21.400 kroner for 2017). Bruttolejeindtægten er lejebetalingen efter fradrag for den del, der eventuelt skal betales til et udlejningsbureau, men med tillæg af særskilt betaling for el, gas, varme, telefon og lignende.

 

Der kan ikke fradrages for faktiske udgifter, og der kan ikke ske nedsættelse af ejendomsværdiskatten, selvom ejeren ikke har haft rådighed over fritidsboligen i udlejningsperioden, og der kan heller ikke fradrages ejendomsskatter udover 40%-fradraget.

Metode 1 (regnskabsmetoden) kan altid vælges. Skift fra metode 1 til metode 2 (40%-reglen) er ikke tilladt, men det er muligt at skifte fra metode 2 til metode 1. Metode 1 skal så anvendes, så længe sommerhuset udlejes.

Hvis sommerhuset overgår fra udelukkende erhvervsmæssig udlejning (virksomhedsudlejning) til blandet benyttelse, er det muligt på dette tidspunkt at vælge mellem de to metoder.

Kilde: Foreningen Danske Revisorer -  www.fdr.dk
Dronning Olgas Vej 43A - 2000 Frederiksberg - CVR 36464852