Kom Gældsstyrelsen i forkøbet!

Af Thorbjørn Helmo Madsen, direktør, partner og skatterådgiver hos TimeTax A/S

Kom Gældsstyrelsen i forkøbet!

Som det fremgår af pressen, er gælden til det offentlige steget betydeligt. Skatte- og Gældsstyrelsen kritiseres fra alle sider for den manglende opkrævning.

Mange virksomheder har i flere år været vant til, at der ikke er blevet rykket for offentlig gæld. Det har bevirket, at en del virksomheder har benyttet Skattestyrelsen som bank – med udvidet trækningsret. Det er naturligvis ikke i orden, at man anvender Skattestyrelsen som kassekredit. Det er også den dyreste kassekredit, som man kan anvende. For mange virksomheder er gælden vokset til så store beløb, at det ikke er muligt at tilbagebetale indenfor en passende periode. Nu er Skatte- og Gældsstyrelsen kommet i gang. Mange virksomheder har allerede modtaget henvendelser, og andre vil modtage det i løbet af kort tid. Det er slut med at anvende Skatte-og Gældsstyrelsen som kassekredit, for nu skal pengene i ”kassen”! Hvis man  ikke reagerer på rykkere, risikerer man enten at blive udpantet eller blive erklæret konkurs.

Det gælder både selskaber og personer. Skatte- og Gældsstyrelsen anlægger en stram fremgangsmåde, og man skal ikke forvente, at man får en lang afdragsperiode. Vi vil derfor anbefale vore kunder at kontakte Skatte- og Gældsstyrelsen og få indgået aftaler om afdrag på gælden. Hvis man skylder større beløb, vil det være klogt at tilbyde et stort engangsbeløb og realistiske afdrag. Det er meget vigtigt, at aftalen om afdrag kan overholdes og at man samtidig betaler de nye skatter, moms m.v. til tiden – ellers ”falder hammeren”! 

Medmindre man har fuldstændig styr på økonomien, bør man få hjælp fra revisoren, til at få opstillet et budget, så man er sikker på, at afviklingen af gælden hænger sammen med den øvrige økonomi. Mange har desværre en tendens til at love mere, end økonomien kan holde til – det kan være farligt. Et stort problem i dag er, at få styr på, hvor meget man skylder til Skattestyrelsen. Mange har en gæld i deres regnskab, men der er ofte løbet mange renter og gebyrer på gælden, som man ikke har registreret selv.

Anmod derfor Skatte- og Gældsstyrelsen om en samlet oversigt over gælden. De anvender flere systemer, så det er ofte vanskeligt at få et samlet overblik. Du skal se at komme i gang med afviklingen af gælden – hvis du og din virksomhed vil overleve økonomisk! 

 

Dronning Olgas Vej 43A - 2000 Frederiksberg - CVR 36464852